ANNA3 | Zondag 26 maart 2017 | Meezingconcert 'Gelukkig zijn' | Fast Forward | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

26 maart 2017

Meezingconcert 'Gelukkig zijn'

15.00 uur concert
14.30 uur deuren open

 

tickets

4 euro
1 gratis drankje na de voorstelling inbegrepen

 

verkoop

Tickets zijn te koop aan de inkom aan 4 EUR.

U kan tickets in voorverkoop bestellen aan dezelfde prijs op volgende plaatsen:
- BLOEMEN LOTUS, Paul van Ostaijenlaan 52,
- COPYCOPY, Blancefloerlaan 22
- DIENSTENTHUIS, Frederik Van Eedenplein 7
- PAROCHIESECRETARIAAT G. Burssenslaan 17

 

ANNA3 | Zondag 26 maart 2017 | Meezingconcert 'Gelukkig zijn' | Fast Forward | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Het koor Koruso is ontstaan uit de theaterproductie 'Gelukkig zijn' van theatergroep Fast Forward, waarmee in 2015-2016 bijna 60 keer werd opgetreden in het hele land. In ‘Gelukkig zijn’ vertelden twaalf anderstaligen over hun leven en zongen ze als vierstemmig koor bekende Vlaamse hits. Dat leverde een ontroerende voorstelling op die veel media-aandacht kreeg.

Na de tournee van ‘Gelukkig zijn’ wilden veel deelnemers samen blijven zingen. Zo ontstond Koruso. Het koor vond een vaste plek in GC Elzenhof in Elsene (Brussel) en maakt deel uit van 'Theater van A tot Z', dat zijn hoofdzetel in Antwerpen heeft, maar via een antenne in Vilvoorde in contact blijft staan met de Vlaamse rand.

Koruso zingt hoofdzakelijk Nederlandstalige muziek. De zangers zijn een gemengd gezelschap van mensen met verschillende talige en culturele achtergronden.
In de lente van 2017 geeft Koruso enkele concerten.

Leuk weetje: de naam Koruso komt uit het Esperanto. In die artificiële taal betekent het… koor.

Andy Dhondt leidt het koor. Hij studeerde piano en saxofoon aan het Lemmensinstituut in Leuven. Nadien vervolmaakte hij zich in kamermuziek en hedendaagse muziek. Hij is onder andere saxofonist bij ensemble Blow en het Belgian Saxophone Ensemble. Daarnaast is hij actief als dirigent. Sinds 2012 is hij directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Zottegem.

Uitvoerders

Koor Koruso
- dirigent: Andy Dhondt,
- arrangementen: Chris Carlier,
- pianobegeleiding: Hans Primusz
- koorleden:
Sabine Amani, Ela Bekker, Vanessa Cogorno, Leonardo De Souza, Jimmy Gatsinzi, Leila Haloui, Richard Julémont, William Mc Donald, Behzod Mingbaev, Gisèle Ngalula, Eric Parisis, Sara Pieters, Louisa Püschel, Laura Rossy Ramirez, Fabrizio Stasi, Mohamed Sultan, Amina Skhiri, Luc Vandermalen

 

De belangrijkste uitvoerder is… het publiek ! U dus!

 

Voor dit unieke meezingconcert willen we de bonte mix van nationaliteiten en talen op Linkeroever en in Antwerpen samenbrengen om iedereen mee de Nederlandstalige liedjes te laten zingen. Plezier gegarandeerd met het koor dat iedereen op sleeptouw neemt.

Alle teksten worden geprojecteerd.

 

Voor meer informatie, zie Fast Forward

 

 

Programma

Allerlei Vlaamse hits die iedereen van de radio kent: Will Tura, Raymond van het Groenewoud, Noordkaap, Ann Christy, enz… 

Koruso

Het koor Koruso is ontstaan uit de theaterproductie 'Gelukkig zijn' waarin twaalf anderstaligen over hun leven vertelden en bekende Vlaamse hits zongen. Tussen de zangers zitten zowel Franstalige Belgen als vluchtelingen uit Syrië, Rusland of Rwanda. De jongste acteur is 21 (Mohamed uit Syrië), de oudste 65 (Richard, een Franstalige Belg). Dit jaar brachten ze vier concerten, in Elsene, Vilvoorde, Zottegem en bij ons.

Voor een 200-tal toehoorders brachten ze een plejade van Vlaamse en Nederlandse hits, van Wannes van de Velde over Boudewijn De Groot en Dorus tot Tura en Ann Christy. Het werd een boeiende en soms ontroerende ervaring om hen zo enthousiast bezig te zien. De soms "charmante" uitspraak van de teksten maakten het geheel licht en amusant. Het publiek was duidelijk opgetogen en vroeg, met een langdurig applaus, twee bisnummers. Bij een drankje na het concert werd er nagepraat en verder kennis gemaakt met de koorleden die graag over hun land en herkomst vertelden. Later op de avond kon men thuis nog nagenieten van een mooie reportage over het concert op ATV.

© ATV, 25.03.2017, "Anderstaligen zingen Vlaamse klassiekers": atv.be/nieuws/video-anderstaligen-zingen-vlaamse-klassiekers-42307

De Macht der Muziek
Muziek en taal zijn krachtige communicatiemiddelen die we dagelijks gebruiken, meestal onbewust. Het is voldoende om "Ik ben zo eenzaam zonder jou" te zeggen, en ons geheugen voegt daar onmiddellijk de melodie van Will Tura aan toe. En als we het hem ooit zagen zingen, dan krijgen we er de beelden ook meteen bij. Muziek heeft een extra element: het is een vrijwel universele taal met, qua creativiteit, veel mogelijkheden.

Sinds de ontdekking van de interactie der beide hersenhelften in de jaren '60 door Proff. Sperry en Ornstein, die er in 1981 de Nobelprijs voor ontvingen, is er heel wat onderzoek gedaan naar de invloed van taal en muziek op het geheugen. Onderzoeken toonden aan dat de combinatie van woorden op muziek een groot aantal delen van beide hersenhelften in werking stellen en vooral het geheugen stimuleren. Muziek speelt dan ook een essentiële rol in het leerproces. Muziek helpt om zich beter te concentreren en helpt ons ook om veel materiaal snel te assimileren en op te slaan in het lange termijn geheugen.

Het was bijzonder om te zien en te horen dat deze groep tijdens dit concert er het levend bewijs van was – anderstaligen uit diverse landen die Nederlands leren (én onthouden) door samen liedjes te zingen. Dus een aanrader en prachtig voorbeeld om deze techniek meer te gaan gebruiken. Light hier niet een té weinig onontgonnen gebied voor onze kinderen en ons onderwijs?

Joannes Thuy